Získavanie kvalitného mlieka

 

Proces získavania kvalitného mlieka zahŕňa nasledovné požiadavky:

1.      Hygienu maštaľného prostredia

Zvieratá v maštali sa doja na stojisku a vo voľnom ustajnení v dojárňach. Udržiavať povrch tela dojnice, aby v maštali počas dojenia neboli vykonávané práce kde sa práči, nebolo pokazené krmivo, vyvetrané. Zvýrený prach obsahuje sporotvorné mikroorganizmy a neodstráni ich ani pasterizácia. V klasických maštaliach sa musia 2x do roka bieliť haseným vápnom sprotiplesňovými prípravkami. Zabrániť vnikaniu hlodavcov, vtáctva a hmyzu do maštalného prostredia – rozširovanie chorôb. Čistý povrch zvierat, maštal a aj okolie maštale. Čistota v mliečniciach – miesto uchovávania mlieka.

Výsledkom zlej hygieny a dojenia sú zápaly mliečnej žľazy

Zápaly mliečnej žľazy – mastitídy

Sú výsledkom spolupôsobenia faktorov: zoohygieny, výživy, techniky a technológie chovu, ako aj úrovne manažmentu. štvrte postihnuté mastitídov sa nedoja strojov nikdy. Štupeľ sa dáva na dojaciu nástrčku ktorú nedávame na chorú štrťku aby bol vytvorený podtlak.

Mikroorgnaizmi v mlieku

Primárna mikroflóra

-          Vnútorná cesta (krvným obehom hlavne u chorých a oslabených dojníc)

-          Vonkajšia cesta (ceckovým kanálikom: závislosť na čistote dojnice, ale hlavne vemena a na anatomických vlastnostiach cecku)

Sekundárna mikroflóra

Zdroje :

-          Prostredie

-          Povrch dojnice

-          Obsluha dojacieho zariadenia

-           Hygiena dojenia

-          Hygiena ošetrovania mlieka po nadojení

-          Hygiena mliečnice

Inhibičné látky

Majú tlmivý vplyv na rozvoj a kativitu mliekarenských kultúr (spôsobujú problémy pri technologickom spracovaní, ale najnepriaznivejší dopad majú na ľudský organizmus)

-          Prirodzené zdroje – imunitné látky, ktoré sú súčasťou ochranného mechanizmu mliečnej žľazy (IG, lyzozým, laktoferín...)

-          Kontaminanty (ATB, sulfonamidy a pod.) antibiotiká sú zakázané ako stimulátori rastu aj s hormónmi, sú zakázané v ekologickom hospodárstve.

2.      Hygienu dojičov

Každý dojič – pracovník v potravinárskej výrobe, musí mať zdravotný preukaz. Zamestnávateľ má vytvoriť podmienky aby sa pracovníci mohli prezliekať, vydezinfikovať aspoň ruky. Všetky infekčné choroby dojičov a členov rodiny podliehajú hláseniu a karanténe.

3.      Pravidelnú kontrolu technických parametrov DZ

Všetky funkčné zariadenia od vývevy, pulzátorov, prietokových meračov kontrolujú manažérovia.

4.      Správny pracovný postup pri dojení

Zahŕňa 6 povinností dojiča.

-          Oddojenie prvích strekov z vemena – oddájajú sa do nádoby s čiernym dnom. Má dvojité, oddojenie bakteriálnej zátky, posúdenie kvality mlieka a zdravotného stavu vemena. Pri klinických mastitídach má mlieko inú farbu a obsahujú vločky hnisu, krv. Je prvotné posúdenie mlieka. Ak sa umyje vemeno prvé a sú veľmi začistené, dlho manipulujeme s vemenom a bakteriálna zátka by sa odtláčala späť do vemena. A potom by šla do mlieka pre konzum. Čistenie vemena ukončiť do jednej min maximum.

-          Hygiena, toaleta vemena – má dve funkcie. Zbavenie nečistôt z vemena a začiatok stimulácie vemena. Robí sa suchov alebo mokrov cestov. Jednorázové papierové utierky, mokrou cestou čistá voda na úrovni telesnej teploty.

-          Stimulácia – pohladenie vemena, masáž, má dve funkcie. Znamená to že prvá je pokračovanie stimulácie kôli vylučovaniu oxitocínu a druhá je kontrolná. Palpácia – dotykom zistiť či sú zmeny na vemene. Sčervenané, zdureniny.

-          Nasadenie dojacej súpravy – dojič nesmie odýsť od dojnice kým nezistí že spustila zo všetkých štyroch štvrtí. Ukáže sa to na rozdeľovači. Ak nespustila, musí urobiť korektúru.

-          Kontrola priebehu dojenia a vydojenia – a ak nemáme automatické snímače musí dojič odobrať dojacie zariadenie. Pri dlhom podtlaku, by mohlo dojsť aj k roztrhnutiu ceckov

-          Dezinfekcia ceckov bezprostredne po dojení – ceckový zvierač je otvorený a je vstupnou bránou pre patogény, aby sa nerozširovali zápaly vemena. Dnes sa používajú dezinfekčné roztoky alebo peny, dipovacie prostriedky, dlhodobý film – keratínová zátka ktorá vydrží niekoľko hodín.

5.      Prvotné ošetrenie a uskladnenie mlieka po dojení

6.      Sanitácia dojacich zariadení