Manažment získavania mlieka
Závažnosť problematiky výroby mlieka:
- Nákladovosť: vstupné, prevádzkové, pracovné = 50% pracovného času v chove dojníc
- Výroba surovín pre potravinársky priemysel
- Ovplyvňuje zdravotný stav dojníc
- Ovplyvňuje mikrobiologickú, zmyslovú a technologickú kvalitu mlieka
Obrovskú pozornosť treba venovať –Ekonomike
Podmienky na získavanie, ošetrovanie a uskladňovanie surového mlieka upravujú nasledovné normy:
Strojové dojenie kráv
Ošetrovanie a uchovávanie surového mlieka....
Desatoro prvovýrobcu mlieka
Zdravá dojnica
Ustajnenie
Výživa a krmenie
Ostatné zo samotným procesom získavania mlieka
Kvalitná výroba mlieka vyžaduje:
- Biologické prodpoklady produkcie mlieka biologický materiál, rýchlosť spúšťania mlieka, laľhkosť dojenia, aby nezostávalo reziduum mlieka pri dojení
- Kvalitné technické zariadenie na získavanie mlieka
- Kvalitnú obsluhu zariadenia a ošetrovanie dojníc počas dojenia zariadenia sú strašne drahé,
- Kvalitné prvotné ošetrenie a uskladnenie mlieka do času zvozu mlieka do mliekarne ho treba uchovať aby si zachovalo biologickú kvalitu. Schladiť a uchovať aby sa kvalita nemenila
- Kvalitnú údržbu zariadení – drobná porucha, celí rad funkčných porúch, ktorý ju môže vyradiť.