Program dojenia

 

Základné požiadavky na dezinfekčný prípravok pri dojení  sú:

-          Chrániť MŽ proti prenikaniu baktérií cez ceckový kanálik

-          Nemá dráždiť pokožku cecka; má zlepšovať jej stav

-          Chemicky sa vyznačuje stabilitou

-          Jeho rezíduá sa nesmú dostať do mlieka a nesmú byť nebezpečné ani inak

-          Nie po dobe expirácie.

Čístenie a sanitácia DZ

-          Nasleduje ihneď po dojení,

-          používa sa teplá voda 40-60°C,

-          dezinfekčné prostriedky predpísané a treba striedať kyslé a zásadité

gumové časti DZ (ceckové gumy, hadice, tesnenia)

-          podliehajú najviac zmenám – strácajú elasticitu, tvrdnú a objavujú sa trhliny

doporučenia výrobcov:

-          výmena ceckových násad každých 180 dní alebo po každom 2500-tom dojení

-          mliečne a krátke pulzačné hadice –raz ročne

-          ostatné hadice – každý druhý rok

materiál:

-          makký, poddajný, primerane pevný

-          odolný mlieku, detergentom a podmienkam v dojárňach

-          vhodné pre potravinárske účely

poškodené gumové časti spôsobujú:

-          že baktérie môžu prežiť pri čistení a dezinfekcií dz

-          prenos baktérií na iné zvieratá

-          zvýšené riziku PSB a baktérií v mlieku

najčastejšie chyby pri realizácii hygienického programu dojenia

1.      chyby v oraganizácií práce a v príprave dojníc na dojenie

§  dlhotrvajúca príprava

§  podchladzovanie MŽ – klinické mastitídy

§  chyby spojené s oddojovaním prvých strekov mlieka

2.      chyby pri práci s dojacím strojom

§  neúmerné dlho trvajúce dojenie

§  nesprávne nasadzovanie DS (nešetrné nasadenie, nasávanie znečisteného vzduchu, zaškrcovanie bázy cecka a zamedzenie prítoku mlieka z cisterny vemena)

§  časté je zasahovanie do výkonnosti vývevy zaťažovaním prísavacieho ventilu

§  výrobca odporúča od 35 do 50 kPa

3.      chyby v technickom stave zariadenia

§  nedostatočná údržba

§  staré, poškodené, popraskané ceckové gumy

§  nedodržané odporúčané parametre výrobcu (podtlak)

4.      chyby v hygiene dojenia

§  teplota vody (neplnohodnotn reflex spúšťania)

§  znečistená voda

§  nedostatočné osúšanie MŽ

§  nasadenie znečistenej DS

§  odkladanie DS na podlahu (používať len zariadenia na to určené)

§  nesprávna dezinfekcia ceckov po dojení

dôsledky chýb

-          nekľud dojníc, vznik nervových porúch

-          narušenie spúšťacích mechanizmov

-          pomalé spúšťanie mlieka

-          zadržanie mlieka

-          zlý priebeh dojenia

-          padanie ceckových násadcov (nasajú stelivo, nečistoty)

-          zhoršenie dojiteľnosti

-          dlhá doba dojenia

-          zlé vydojenie (> reziduálneho mlieka)

-          mechanické poškodenie MŽ

-          prenos patogénnych mikroorganizmov

výsledok: = zhoršenie ekonomiky z dôvodu:

-          zníženia úžitkovosti

-          zníženia akosti mlieka

-          predispozície k onemocneniu MŽ

hodnotenie hrotov ceckov

4 bodový systém:

-          bez zmien

-          malé zdurenie

-          zväčšená everzia

-          veľká everzia

technológie získavania mlieka

1.      strojovo môžeme dojiť

a.       do kanvi

b.      do potrubia

                                                              i.      priamo na maštali

                                                            ii.      v dojárni

rozdelenie dojární

-          stacionárne

-          pohyblivé – mobilné

-          (kolotočové – kruhové)

-          individuálne – podojím a idem

-          skupinové – skupina príde, vydojí sa a odíde

-          podľa postavenia dojníc

                                                              i.      rybinové – stoja šikmo

                                                            ii.      paralelné – zadok vedľa zadku

                                                          iii.      tandemové – za sebou