Program dojenia
Základné požiadavky na dezinfekčný prípravok pri dojení sú:
- Chrániť MŽ proti prenikaniu baktérií cez ceckový kanálik
- Nemá dráždiť pokožku cecka; má zlepšovať jej stav
- Chemicky sa vyznačuje stabilitou
- Jeho rezíduá sa nesmú dostať do mlieka a nesmú byť nebezpečné ani inak
- Nie po dobe expirácie.
Čístenie a sanitácia DZ
- Nasleduje ihneď po dojení,
- používa sa teplá voda 40-60°C,
- dezinfekčné prostriedky predpísané a treba striedať kyslé a zásadité
gumové časti DZ (ceckové gumy, hadice, tesnenia)
- podliehajú najviac zmenám – strácajú elasticitu, tvrdnú a objavujú sa trhliny
doporučenia výrobcov:
- výmena ceckových násad každých 180 dní alebo po každom 2500-tom dojení
- mliečne a krátke pulzačné hadice –raz ročne
- ostatné hadice – každý druhý rok
materiál:
- makký, poddajný, primerane pevný
- odolný mlieku, detergentom a podmienkam v dojárňach
- vhodné pre potravinárske účely
poškodené gumové časti spôsobujú:
- že baktérie môžu prežiť pri čistení a dezinfekcií dz
- prenos baktérií na iné zvieratá
- zvýšené riziku PSB a baktérií v mlieku
najčastejšie chyby pri realizácii hygienického programu dojenia
1. chyby v oraganizácií práce a v príprave dojníc na dojenie
§ dlhotrvajúca príprava
§ podchladzovanie MŽ – klinické mastitídy
§ chyby spojené s oddojovaním prvých strekov mlieka
2. chyby pri práci s dojacím strojom
§ neúmerné dlho trvajúce dojenie
§ nesprávne nasadzovanie DS (nešetrné nasadenie, nasávanie znečisteného vzduchu, zaškrcovanie bázy cecka a zamedzenie prítoku mlieka z cisterny vemena)
§ časté je zasahovanie do výkonnosti vývevy zaťažovaním prísavacieho ventilu
§ výrobca odporúča od 35 do 50 kPa
3. chyby v technickom stave zariadenia
§ nedostatočná údržba
§ staré, poškodené, popraskané ceckové gumy
§ nedodržané odporúčané parametre výrobcu (podtlak)
4. chyby v hygiene dojenia
§ teplota vody (neplnohodnotn reflex spúšťania)
§ znečistená voda
§ nedostatočné osúšanie MŽ
§ nasadenie znečistenej DS
§ odkladanie DS na podlahu (používať len zariadenia na to určené)
§ nesprávna dezinfekcia ceckov po dojení
dôsledky chýb
- nekľud dojníc, vznik nervových porúch
- narušenie spúšťacích mechanizmov
- pomalé spúšťanie mlieka
- zadržanie mlieka
- zlý priebeh dojenia
- padanie ceckových násadcov (nasajú stelivo, nečistoty)
- zhoršenie dojiteľnosti
- dlhá doba dojenia
- zlé vydojenie (> reziduálneho mlieka)
- mechanické poškodenie MŽ
- prenos patogénnych mikroorganizmov
výsledok: = zhoršenie ekonomiky z dôvodu:
- zníženia úžitkovosti
- zníženia akosti mlieka
- predispozície k onemocneniu MŽ
hodnotenie hrotov ceckov
4 bodový systém:
- bez zmien
- malé zdurenie
- zväčšená everzia
- veľká everzia
technológie získavania mlieka
1. strojovo môžeme dojiť
a. do kanvi
b. do potrubia
i. priamo na maštali
ii. v dojárni
rozdelenie dojární
- stacionárne
- pohyblivé – mobilné
- (kolotočové – kruhové)
- individuálne – podojím a idem
- skupinové – skupina príde, vydojí sa a odíde
- podľa postavenia dojníc
i. rybinové – stoja šikmo
ii. paralelné – zadok vedľa zadku
iii. tandemové – za sebou