Výkrm hovädzieho dobytka (Manažment chovu jalovíc)
22.06.2012 13:43Výkrm hovädzieho dobytka
Na maštali, intenzívny výkrm
Sú určené na produkciu mäsa, vykrmujú sa býky, mäso jalovíc je kvalitnejšie ako mäso býkov, všetky kategórie produkujú mäso, nie všetky kategórie sú vhodné na výrobu kvalitného mäsa vrámci ekonomických podmienok. Zo starých kráv, nekonzumné ale konzervy pre prov, v niektorých podmienkach do trvanlivých výrobou. Priaznivé zloženie aminokyselín v mäse, aminokyseliny, priaznivé zloženie minerálnych látok, málo intramuskulárnych tukov a skrytých tukov. Má obrovský obsah železa, je niekoľko násobne lepšie využiteľné ako z iných zdrojov.
Cieľ
- Zaistiť zdravý vývoj organizmu a tým vysokú mäsovú produkciu, intenzívny rast, vysokú jatočnú hodnotu a kvalitu mäsa.
Základné kroky manažmentu vo výkrme
- Výber vhodného biologického materiálu (poznanie biologických hraníc chovaných plemien a úžitkových typov)
o možnosti vykrmovať mäsový dobytok, má svoje zvláštnosti, intenzívne na maštali až po pastve do porážkových hmotností na pastve. PDP – 1500g minimálne, v najitenzívnejšie fáze rastu 6-12 mesiac rastu pri supervýžive majú – 2,5-3 kg. Vykrmujeme do hmotnosti 600 kg, veľký telesný rámec 800-900 kg sarolein
o slovenský strakatý – veľmi vhodný do výkrmu, PDP 1300g
o holštein – 1000g, po jednom roku dosahuje samí loj, strašne rýchlo pretučnieva, ak chceme utržiť tak do 450 kg nie dlhšie. V naších podmienkach nevykrmovať ale výroba telacieho mäsa, nie je rozdiel medzi ostatnými plemenami.
- Manažment kŕmenia – výkrmové ukazovatele stredne dedivé 40% vnútorné činitele, z vonkajších činitelov dôležitá výživa a kŕmenie. Po narodení rast svalových buniek, pred narodením počet buniek.
o U nás dosahujú výkrmové býky prírastky 700-750g.