Cieľ chovu teliat

 

Cieľ chovu teliat typické od telenie teliat od matiek tesne po narodení a nasleduje ich umelý odchov.

-          Teľa – základ budúceho vysokoúžitkového stáda =)

-          Odchovať zdravé životaschopné teľa

Fyziologická norma zdravého teľaťa

-          Zdravé, temperamentné, dobre a s chuťou prijíma potravu, prirodzene reaguje na okolie a je bez patologických výtokov z prirodzených otvorov tela.

-          Teplota:                      38,5-39,5 °C

-          Dych:                         35/min

-          Srd. Frekvencia:         105-115/min

-          Moč:                           3,5-5 l za 24 hodín

Optimálne vyvinuté teľa po uliahnutí:

-          Má vysoké a primerane pevné končatiny, dobre vyvinutú kostru, menšiu dĺžku, šírku a hĺbku trupu

 

Rešpektovať zvláštnosti vývoja:

-          Zvláštnosti vývinu tráviacej sústavy

o    najlepšie vyvinutý slez, predžalúdok slabšie

o    od veku 2-3 týždne sa intenzita rastu slezu spomaľuje a začína sa vývoj predžalúdka (hlavne bachora)

o    zvláštna pozornosť vo výžive teliat

o    slez 80% z objemu žalúdka. Obr.

 

Odchov: 3 fázy

1.      Obdobie mlezdivovej výživy – od narodenia do 10 dní života

2.      Obdobie mliečnej výživy – od 10 dní do odstavu (oddelenie od mliečnej výživy)

3.      Obdobie rastlinnej výživy – od odstavu do 6 mesiacov veku.

Základné kroky úspešnej organizácie počas mledzivovej výživy

1.      Starostlivosť o gravidnú matku

2.      Dobre zvládnutý a zorganizovaný pôrod – zdravá plemenica má vzládnuť pôrod, v prirodzených podmienkach úhyn v snahe pomôcť viac škédí ako úžitku pri násilnom ťahaní teľaťa, bez reprodukcie nie je produkcie.

3.      Základné ošetrenie teliat po pôrode – uvoľniť dýchacie cesty a papuľku, ošetrenie pupočnej šnúry (pahýľa – stop patogénom), ošetrenie povrchu teľaťa, umelo alebo natívne (termoregulácia, masáž tela, črevná smolka), napojenie mledzivom

4.      Dodržanie zásady správneho napájania a ošetrovania teliat

5.      Ostatné zásady – evidencia, prevencia, ustajnenie, kontrola úžitkovosti.

Napojenie mledzivom v rannom štádiu zavislé na živočíšnej bielkovine

Význam skorého napojenia mledzivom

-          Sekrét mliečnej žľazy bezprostredne po pôrode

o    4 dni, na 5 deň sa mení na normálne mlieko, potom konzumné na 5. Deň

-          Zloženie mledziva je základ

o    zdroj ľahko stráviteľných a nepostrádateľných živín

o    na bielkovinovú frakciu mledziva sa viažu imunoglobulíny, mláďa si vlastné imunitné látky vytvára na 3. týždeň, dovtedy má pasívnu imunitu

-          Prečo skoré napojenie?

o    zloženie sa rýchlo mení

o    absorbancia – je cez stenu tenkého čreva len niekoľko hodín priamo do krvi

§  Optimum napojenia do 1 hodiny (zlaté mledzivo) potom klesá

§  Najneskôr do 2 hodín

Obsahom imunoglobulínov v krvi sa meria absorbancia

-          IgG – aborbancia endotoxínov, chráni proti septikémií a hnačkám

-          IgA – ochraňuje tráviaci trakt pred vonkajšou infekciou

-          IgM – ochrana bunky pred baktériálnou infekciou

Zásady napájania teliat

-          Množstvo

o    1. Napojenie 1,5-2l

o    denná potreba 6-8 (kombinované – násobené)

-          Frekvencia

o    3 dni po pôrode optimálne

§  3x denne – najlepšie mledzivom vlastnej matky

§  2x denne – prevádzkové a pacovné vhodnejšie väčšia dávka naraz

-          Spôsob

o    natívny – od matky, prirodzený, má vyššiu produkciu ako spotrebuje tela

o    umelý – 3 dni po pôrode z nádob s cumľom, musí simulovať cecok

§  Po 3 dňoch môže byť pitie

§  Podávaný nápoj musí mať prirodzenú teplotu tela 38-40°C

§  Zohrievaní vo vodnom kúpeli

§  Slinenie a natravovanie v ústnej dutine

-          Prebytočné mledzivo

o    8-10-12-30 po pôrode

o    od narodenia po 10 dní, odložiť, skladovať, skrmovať 10 dní po pôrode, potom znížiť koncentráciu aby začali prijímať aj inú potravu, aby sa nezmenili chemické vlastnosti

o    konzervovanie:

§  Chladenie 5-8 stupňov, mrazenie do 6 mesiacov

§  Sušenie – stojí veľa

§  Skvasovanie –

·         Samoskvasovanie – izbová teplota

·         Biologický spôsob – baktérie mliečneho kvasenia

·         Chemicky – kyselina mravčia (prevažuje), podávanie skvaseného po 5 dňoch, má lepšie dietetické účinky

o    pozor – skvasené mledzivo pred podávaním zohriať na teplotu 28°C, väčšou teplotou sa mení na tvaroh.

o    automatizované krmenie – má základ v doch bodoch

§  Elektronická identifikácia zvierat

§  Poznávací softvér