Výkonnosť dojárne (Manažment získavania mlieka)

22.06.2012 14:00

 

Výpočet potrebnej veľkosti dojárne

Vychádzať z predpokladaného počtu dojníc podojených na jednom stojisku za 1 hodinu =>

-          Predpoklady výkonnosti:

o    rybinová:3,5 – 4

o    rybinová s rýchlym odchodom: 4-4,5 ks

o    Paralelná: 4,5-5 ks

o    autotandemová 7-7,5 ks

-          Pre výpočet je potrebné vedieť koľko dojníc budeme dojiť a koľko hodín bude trvať dojenie.

Výkonnosť dojárne

-          Znamená – počet podojených zvierat na jednom stojisku za časovú jednotku

-          Závisí od:

o    technologického riešenia dojárne

o    technologického vybavenia

o    biologického materiálu

o    organizácie práce – môžeme denno denne meniť, zlepšiť alebo zhoršiť výkonnosť

organizácia práce vplýva na výkonnosť dojárne nasledovne:

-          Nástup kráv do dojárne

o    vplyv na dĺžku dojenia a spúšťanie mlieka

o    spotreba času z celkovej potreby času na dojenie je 1 – 9,6%

-          Príprava dojnice na dojenie

o    čistenie (závislosť od stupňa znečistenia)

o    22 – 32% spotreby času

-          Dojiteľnosť rýchlosť spúšťania mlieka

o    u nás sa hodnotí priemerným minútovým výdojkom

-          Nasadenie dojacej sústavy

o    závislá od zručnosti dojičov

-          Strojové dodájanie

o    až 20%, ak sa dodája každá dojnica

-          Prechody dojičov v pracovnej uličke

o    paralelné 5,1%, rybinové 8,8%, autotandemové 17,4%

-          Prestoje

o    práce nesúvisiace s dojením zaberajú 5,1-21,8%

-          Systém odchodu kráv z dojárne

o    pomalý, rýchly odchod, riešenie priestoru pre odchod, osvetlenie, kvalita podlahy.