Výkonnosť dojárne (Manažment získavania mlieka)
22.06.2012 14:00
Výpočet potrebnej veľkosti dojárne
Vychádzať z predpokladaného počtu dojníc podojených na jednom stojisku za 1 hodinu =>
- Predpoklady výkonnosti:
o rybinová:3,5 – 4
o rybinová s rýchlym odchodom: 4-4,5 ks
o Paralelná: 4,5-5 ks
o autotandemová 7-7,5 ks
- Pre výpočet je potrebné vedieť koľko dojníc budeme dojiť a koľko hodín bude trvať dojenie.
Výkonnosť dojárne
- Znamená – počet podojených zvierat na jednom stojisku za časovú jednotku
- Závisí od:
o technologického riešenia dojárne
o technologického vybavenia
o biologického materiálu
o organizácie práce – môžeme denno denne meniť, zlepšiť alebo zhoršiť výkonnosť
organizácia práce vplýva na výkonnosť dojárne nasledovne:
- Nástup kráv do dojárne
o vplyv na dĺžku dojenia a spúšťanie mlieka
o spotreba času z celkovej potreby času na dojenie je 1 – 9,6%
- Príprava dojnice na dojenie
o čistenie (závislosť od stupňa znečistenia)
o 22 – 32% spotreby času
- Dojiteľnosť rýchlosť spúšťania mlieka
o u nás sa hodnotí priemerným minútovým výdojkom
- Nasadenie dojacej sústavy
o závislá od zručnosti dojičov
- Strojové dodájanie
o až 20%, ak sa dodája každá dojnica
- Prechody dojičov v pracovnej uličke
o paralelné 5,1%, rybinové 8,8%, autotandemové 17,4%
- Prestoje
o práce nesúvisiace s dojením zaberajú 5,1-21,8%
- Systém odchodu kráv z dojárne
o pomalý, rýchly odchod, riešenie priestoru pre odchod, osvetlenie, kvalita podlahy.