Manažment chovu dojčiacich kráv (kravy bez trhovej produkcie mlieka) (Manažment získavania mlieka)
22.06.2012 14:01
Manažment chovu dojčiacich kráv (kravy bez trhovej produkcie mlieka)
Funkcia produkčného systému
1. Produkčná: produkcia kvalitného mäsa
2. Mimoprodukčná: udržanie krajiny, zamestnanosť vidieka, ochrana životného prostredia.
Základné odlišnosti
Dojný systém
- Mláďa po narodení berieme dojnici a nasleduje umelý odchov, vysoké vstupy, drahý systém,
- Všetko s obsluhou, prví zisk – do 5 dní po pôrode
- Matka je továreň na mlieko
Mäsový systém
- Neoodeľujeme tela od matky chovanie pod matkou počas celej laktácie, bez obsluhy, krava odchováva tela, tržný produkt je teľa na mäso. Po odstave na mäso alebo sa ešte dokŕmia do vysokých živých hmotností.
- Zisk po 6-8 mesiacov po odstave, alebo po výkrme za 18 mesiacov.
- Samoobsluha, tela a matka sa pasú.
Cieľ systému
Produkcia mäsa – tzn. jedná sa o produkciu zástavového dobytka v čo najvyššej živej hmotnosti, pričom najnižších nákladoch
Zástavový dobytok – odstavené teľatá vo veku 6-8 mesiacov, ktoré počas celého obdobia cicali mlieko a boli chované spolu s matkami na pastve (cca o ŽH 250-300 kg).
Princíp chovu
Je to stádový chov matiek spolu s teľatami založený na pastevnej technológii
- Zdroj výživy pre teľatá počas celého odchovu je mlieko kráv a pastva
- Po ukončení laktácie sú jednorázovo odstavené a určené na produkciu mäsa
Produkčné zameranie chovov
- Plemenné (produkcia čistokrvných zvierat), idú na ďalšiu plemenitbu
- Komerčné (produkcia mäsa, hlavne krížence):
o predaj zástavového dobytka
§ Priamo na mäso
§ Na ďalší výkrm
o výkrm zástavového dobytka do vyšších ŽH vo vlastnom podniku
v produkčnom systéme je chovaný
- Mäsový dobytok
- Dojčiace kravy (kravy, ktoré pochádzajú z kríženia s mäsovým plemenom a zo stáda určeného na chov teliat na produkciu mäsa)